AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank heeft berekend dat als de 28 autoverzekeraars in Nederland de autopremie niet verhogen, bijna de helft in financiële problemen terecht zal komen.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars heeft dinsdag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigd.

Het gaat in totaal om twaalf verzekeraars die hun diensten voornamelijk via internet aanbieden. Volgens de toezichthouder rekenen deze bedrijven structureel een te lage premie, met alle risico’s van dien.

Verhoging

DNB maakte ruim een week geleden bekend dat de autoverzekeraars in 2010 gezamenlijk 46 miljoen euro winst hebben gemaakt. In 2009 werd een verlies van 15 miljoen euro geleden.

Verzekeringssite.nl concludeerde toen uit onderzoek dat veel verzekeraars de premie voor autoverzekeringen de komende tijd zouden verhogen om het verlies van twee jaar geleden te compenseren. DNB adviseert de verzekeraars grotere reserves aan te leggen.

Over de kop

DNB kondigde in december 2010 al het onderzoek aan nadat eerder dat jaar in augustus de autoverzekeraar Ineas over de kop ging en er signalen waren dat verzekeraars niet genoeg reserves in kas zouden hebben wanneer er een hoog aantal claims ingediend zou worden.

Twee van de twaalf bedrijven zouden inmiddels aanvullende maatregelen hebben genomen, meldt De Telegraaf.

Premies

Univé, de vierde autoverzekeraar in Nederland, maakt eerder al bekend de premies met 5 procent te gaan verhogen in 2011. Ook London, ANWB, ASR, Budgio, Generali, De Goudse, Turien & Co en Unigarant hebben in 2011 hun premies verhoogd.

We verwachten dat de ontwikkeling zich doorzet en dat meer autoverzekeraars dit jaar hun premies gaan verhogen”, aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.