AMSTERDAM - Swedish Automobiles geplaagde Zweedse dochteronderneming Saab zal waarschijnlijk financiering tegemoet kunnen zien van nieuwe investeerders.

Dat zei Svenake Berglie, hoofd van de Zweedse leveranciersorganisatie FKG, woensdag.

"We weten dat er bepaalde activiteiten gaande zijn. Het is niet onwaarschijnlijk", zegt Berglie. Volgens Berglie heeft zijn organisatie hierover informatie ontvangen van Saab Automobile, hij weigert echter details te verstrekken.

De Zweedse krant Dagens Industri heeft een week eerder gemeld dat Swedish Automobile dichtbij een akkoord met Amerikaanse investeerders is voor financiering op de lange termijn.

Saab wordt sinds begin van dit jaar geplaagd door financieringsproblemen. Vanwege onbetaalde rekeningen staakten leveranciers de levering van onderdelen en moest de Zweedse automaker de productie in april opschorten.

Overeenkomsten

In een poging de financiering rond te krijgen voor de betaling aan leveranciers en hervatting van de productie is Swedish Automobile in de afgelopen maanden verschillende korte- en langetermijnovereenkomsten aangegaan.

Zo heeft het bedrijf het vastgoed van Saab Automobile verkocht om het daarna weer terug te huren. Daarnaast is een productie- en distributiepartnerschap aangegaan met het Chinese Pang Da en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Daarnaast heeft Saab een leenovereenkomst met aandeelhouders van Swedish Automobile.

Salaris

Tot nog toe is dit niet afdoende geweest om de productie te hervatten en het bedrijf heeft in de afgelopen maanden het salaris aan de 3700 werknemers niet op tijd kunnen uitbetalen. Berglie merkt op dat er al zevenhonderd werknemers bij de verschillende leveranciers van Saab Automobile ontslagen zijn in een poging van de bedrijven het hoofd boven water te houden.

Daarnaast is Berglie verbaasd dat Saab Automobile nog geen werknemers ontslagen heeft. "Om de productie op te schorten op de wijze zoals Saab dat heeft gedaan en toch nog volledige salarissen uitbetalen, leidt gegarandeerd tot een faillissement", stelt Berglie.

Het feit dat Saab Automobile nog steeds het aantal mensen in dienst heeft voor de productie van 80.000 auto's per jaar is volgens Berglie 'onbegrijpelijk'.