AMSTERDAM - Zelfs een autoicoon als Land Rover Defender ontkomt niet aan vernieuwing. Op de IAA gaat Land Rover echter een ongekend grote stap nemen: het Engelse merk laat een voorbode van de nieuwe generatie zien.

Dat meldt Autocar. Met de concept-car op de IAA wil Land Rover de reacties peilen op eventuele opvolging van de Defender. Bovendien willen de Engelsen van het showpubliek horen of ze op het gebied van design in de goede richting denken.

Land Rover zegt zich ervan bewust te zijn dat de nieuwe generatie Defender op prijs  niet kan concurreren met de Amerikaanse pickups en andere utility's die in grote aantalleen worden gebouwd. Vandaar dat het terreinwagenmerk er alles aan doet om de auto op andere gebieden beter dan de concurrentie te maken.

Nieuw platform

Land Rover aarzelt nog over het platform. Uiteraard is een geheel nieuw platform een optie, maar het is wellicht ook mogelijk om de nieuwe Defender te bouwen op een versimpeld Discovery-platform. De belangrijkste eisen zijn dat het simpel is om de Defender in afgelegen gebieden te repareren en dat het platform geschikt is voor de verschillende carrosserievormen van de Defender.

De marktintroductie van de nieuwe Defender staat gepland voor 2015. De Engelsen moeten 60.000-80.000 Defenders per jaar bouwen om de auto winstgevend te krijgen.