AMSTERDAM - Afgelopen week reden we met de productieversie van de Fisker Karma als vierdeurs sedan en binnen een maand worden de eerste in Nederland aan kopers geleverd. Maar daar blijft het niet bij.

Op de IAA toont het merk een nieuwe variant van de Karma.

Eerder kregen we al een concept-cabrio-versie te zien van de Plug-in, die qua looks behoorlijk de handen op elkaar kreeg. De Sunset, zoals de conceptauto werd genoemd, is echter niet het model waarmee Fisker ons in Frankfurt wil verrassen.

Er komt weldegelijk een cabriovariant, maar pas over een jaar. Over wat we dan wel gaan zien is men redelijk terughoudend, maar de auto moet een half jaar na de onthulling, in de lente van 2012 dus, al rijden.

Crossover

Gelukkig voor ons praatte één technicus tijdens de introductie zijn mond een beetje voorbij: hij had het over"de hatchback die we in Frankfurt laten zien".

Als we de hoge omes met dat woord confronteren wil men nog wel kwijt dat het een 'ruimtelijke versie' van de bestaande Karma wordt. 'Gewoon' een vijfde deur of meer een soort crossover? Dat is nog even afwachten.

Tweede model

Wat wel zeker is, en ook niet bepaald een geheim, is dat er in 2013 een tweede model volgt. Dit wordt een kleinere variant van de Karma, welke met zijn 5 meter lengte en 78 centimeter breedte toch een behoorlijk grote auto is.

Deze nieuwe auto, die tijdens de ontwikkeling door het leven gaat als Project Nina (de auto gaat anders heten) , wordt tegen die tijd gebouwd in Delaware USA in een oude Pontiac-fabriek die Fisker gekocht heeft. De Karma wordt gebouwd in Finland.

Ook van de 'Nina' komen vervolgens drie carrosserievarianten die elk een jaar na elkaar worden getoond.