AMSTERDAM - Een officiële onthulling van een auto is leuk, maar het is toch altijd net wat anders als je ‘m op straat ziet rijden. Vandaar dat we graag deze foto’s van de Opel Zafira Tourer tonen.

AutoWeek-lezer Abdelaziz Chenti kwam deze Zafira Tourer tegen tijdens z’n vakantie in Frankrijk. De testrijders hebben alleen de logo’s nog afgeplakt.

Op zich ook wel logisch, want Opel toont de auto vanaf 15 september op de IAA in Frankfurt aan het grote publiek.

De Zafira Tourer, zoals de auto vanaf nu heet, heeft de grote Opel Insignia als inspiratiebron. Opels nieuwe mpv moet het comfort, de voorzieningen op het gebied van veiligheid en comfort en het kwaliteitsniveau van die Insignia naar de midi-mpv brengen.

In de nieuwe generatie Zafira debuteren Opels adaptieve onderstel, Adaptive Cruise Control, Opel Eye en intelligente verlichting. Ook staan Side Blind Sport Alert (SBSA) en Advanced Park Assist met achteruitrijcamera op de optielijst.

Turbomotoren

Er zijn bij de introductie twee benzinemotoren beschikbaar, allebei een 1,4-liter turbomotor. De basisversie is goed voor 120 pk, de sterkste benzinemotor heeft een vermogen van 140 pk tot z'n beschikking. Bij de introductie zijn er twee diesels, allen met een cilinderinhoud van twee liter. De vermogens zijn 130 en 165 pk.

In het buitenland komt er ook nog een 2.0 CDTI met 110 pk, maar de Nederlandse importeur heeft besloten die niet naar ons land te halen.
In een later stadium volgen de extra zuinige Ecoflex diesel en versies die op CNG en LPG lopen. Nog weer later debuteert een nieuwe generatie verbrandingsmotoren in de Zafira Tourer.

Het is overigens niet zo dat de huidige Zafira verdwijnt met de introductie van de nieuwe Zafira Tourer. Omdat de Tourer beduidend groter wordt, blijft het huidige model als Zafira Family in het gamma. De opsplitsing van het Zafira-gamma vindt eind dit jaar plaats.