TROLLHÄTTAN- Een grote Amerikaanse investeerder is van plan grootaandeelhouder van de Zweedse autofabrikant Saab te worden.

Het geld dat daarmee gemoeid is, zou Saab de kans geven de fabriek weer op te starten. Dat heeft een bron binnen Saab tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri gezegd.

Een woordvoerder van Saab kon geen commentaar geven op het bericht in Dagens Industri. Wel gaf hij aan dat er wordt gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn.

Topman Victor Muller wilde donderdag desgevraagd niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving over een Amerikaanse geldschieter.

''Ik communiceer via persberichten en mijn woordvoerder'', aldus Muller. Hij gaf wel aan dat de presentatie van de halfjaarcijfers, die eind augustus op de rol staat, gewoon doorgaat. ''Dat is lang van tevoren zo gepland.''

Loon

Saab hoopt volgens de bron de deal uiterlijk komend weekend te kunnen sluiten. De afgelopen twee weken was Victor Muller in de Verenigde Staten om investeerders voor de noodlijdende autofabrikant te zoeken.

Woensdag werd al bekend dat het investeringsfonds GEM Global Yield Fund 5 miljoen aandelen Swedish Automobile heeft gekocht. Met dat geld zou Saab in elk geval de lonen van de kantoormedewerkers kunnen betalen.

Fabriek opstarten

Met het geld van de Amerikaanse investeerder moet Saab zijn fabriek weer kunnen opstarten. Daarvoor moet het bedrijf eerst de schulden aan zijn toeleveranciers ter waarde van bijna 1 miljard Zweedse kroon (110 miljoen euro) inlossen.