TOKIO - Toyota Motor wil de wereldwijde productie met 24 procent opschroeven tot een recordaantal van 8,9 miljoen auto's in 2012.

De Japanse autoproducent beoogt daarmee een inhaalslag te maken voor de verloren productie in de maanden na de aardbeving en tsunami in Japan in maart, aldus een bron die met de plannen bekend is.

De doelstelling voor volgend jaar overtreft Toyota's piekproductie van 8,53 miljoen auto's in 2007, waarna de vraag naar auto's instortte door de economische crisis.

De grootste automaker in de wereld had de productie voor dit jaar al eerder naar boven bijgesteld met 350.000 auto's tot 7,15 miljoen stuks. Het herstel van de keten van toeleveranciers verloopt sneller dan Toyota begin juni nog dacht.

Richtlijnen

Toyota wilde het bericht over de productieplannen niet bevestigen. De autoproducent heeft zijn toeleveranciers richtlijnen gegeven over wat ze kunnen verwachten, was het enige wat een woordvoerder kwijt wilde.

Toyota's productie voor 2012 behelst 3,49 miljoen auto's voor de thuismarkt en 5,41 miljoen voor de export, aldus de bron die persbureau Reuters aanhaalt.