AMSTERDAM - Het grote Mazda-nieuws van dit najaar is de nieuwe CX-5. De auto vormt een mijlpaal voor Mazda, en dat is niet alleen omdat het merk met de CX-5 een nieuw segment betreedt.

De CX-5 is namelijk de eerste Europese productie-Mazda die profiteert van de bijzondere SkyActiv-techniek, die het verbruik aanzienlijk beperkt.

Er komen in Europa twee motoren beschikbaar: een 2,0-liter benzinemotor en een 2,2-liter turbodiesel. Voor die laatste motor streeft Mazda naar een CO2-uitstoot van minder dan 120 g/km.

Daarnaast is de nieuweling de eerste Mazda die ontworpen is met de nieuwe designtaal ‘Kodo’. De Shinari en Minagi Concept lieten eerder al een voorproefje van de ontwerpstijl zien.

Nieuwe voorzijde

Kodo kenmerkt zich volgens Mazda door ‘een prominente nieuwe voorzijde met een brutaler familiegezicht en een dynamische styling, die vitaliteit en lenigheid uitstraalt’.

De Mazda CX-5 debuteert op 13 september op de persdag van de IAA in Frankfurt. Het andere Mazda-nieuws op de IAA is de licht gefacelifte 3. Vanaf begin 2012 introduceert het Japanse merk de CX-5 op de diverse mondiale markten.