AMSTERDAM - Cultuurverschillen zorgen voor wrijving in de prille samenwerking tussen Suzuki en Volkswagen.

Hans Dieter Poetsch, hoofdverantwoordelijke voor de financiën bij Volkswagen geeft te kennen dat ze de plannen nog eens onder de loep nemen.

Volgens Poetsch “ontwikkelt de strategische samenwerking zich langzamer dan verwacht en wordt op dit moment niet met de gewenste intensiteit toegepast.” De topman benadrukt dat Volkswagen voorlopig alleen maar onderzoek doet en dat er nog geen besluit is genomen.

In 2009 besloten Volkswagen en Suzuki een samenwerking aan te gaan die Volkswagen toegang tot technologie voor kleine modellen zou bieden, evenals een voet tussen de deur in India, waar Suzuki de grootste autofabrikant is. Suzuki zou op haar beurt gebruik kunnen maken van de geavanceerde technologie van Volkswagen, waaronder hybride aandrijving.

Invloed

Vorige maand weet de vice voorzitter van Suzuki, Yasuhito Harayama, het gebrek aan vooruitgang aan het feit dat Volkswagen blijkbaar dacht invloed uit te kunnen oefenen over Suzuki als bedrijf. De hoogste baas bij de Japanners, Osamu Suzuki, gaf toen ook te kennen dat er bij Volkswagen niks in de schappen lag dat Suzuki “direct wilde hebben.”

Eerder dit jaar sloot Suzuki een deal met Fiat voor de 1,6-liter diesel van de Italianen voor een nieuw model dat in Hongarije gebouwd moet gaan worden, wat volgens Suzuki aantoont dat een samenwerking met Volkswagen niet noodzakelijk is voor zijn bedrijf.