AMSTERDAM - Saab lijkt voorlopig een oplossing te hebben gevonden in het salarisprobleem voor het personeel. De meeste getroffen medewerkers kunnen via een leenconstructie toch hun loon op de rekening krijgen.

Saab-medewerkers kunnen deze maand via een lening hun loon alsnog uitbetaald krijgen. De vakbond Unionen heeft dit bij de Zweedse bank SEB geregeld en staat bovendien garant voor de lening.

Dat meldt het Financieele Dagblad. In totaal 1.600 van de 3.500 medewerkers hebben deze maand geen loon gekregen.

De lening is alleen beschikbaar voor vakbondsmedewerkers. Het rentepercentage is zes procent en degenen die deelnemen aan de regeling kunnen deze rente in een later stadium terugvorderen op Saab. Ongeveer duizend van de 1.600 medewerkers zonder salaris is lid van de vakbond en kan gebruikmaken van deze regeling.

Faillissement

Topman Victor Muller van Swedish Automobilies N.V. heeft nog een aantal dagen om de betaling van lonen rond te krijgen, anders vragen de vakbonden het faillissement van de autofabrikant aan. Muller zegt aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen als een investeerder op zijn beurt aan z’n betalingsverplichtingen heeft voldaan.