AMSTERDAM - Bij het Zweedse Rijksschuldenkantoor hebben zich acht bedrijven gemeld die hun achterstallige betalingen willen hebben. Over enkele dagen zal Zweden een incassoprocedure gaan starten.

Bij Saab staat de productie nog steeds stil. De deadline voor de herstart die was gezet op 9 augustus wordt niet gehaald.

Nu noemt Saab 29 augustus als streeftdatum om de productielijn weer in gang zetten.

Het persbureau Bloomberg weet te melden dat er inmiddels acht bedrijven zijn die bij het Zweedse Rijksschuldenkantoor een verzoek tot betaling van hun rekeningen hebben gedaan. “Over enkele dagen zullen we starten met de inning daarvan,” zegt Christina Lindberg, die aan de zaak werkt.

Discussies

“We zullen zo vlug mogelijk starten met discussies met die toeleveranciers om de problemen op te lossen,” zegt Saab-woordvoerder Eric Geers. “We zijn al ver met de discussies,” reageert hij bij Bloomberg.

Eén van de bedrijven die zich heeft gemeld bij het Rijksschuldenkantoor is Kongsberg Automotive AB, een Noors bedrijf dat onderdelen levert voor de zetels van de auto's. In totaal zijn er 104 bedrijven bekend die geld tegoed hebben van Saab. Sommige van hen hebben meerdere vorderingen open staan.

Financiers

Verder zou Saab plannen hebben de lening van de Europese Investeringsbank vlug af te betalen met geld van één van de financiers.

Daarmee wordt het bedrijf een stuk flexibeler en kan de investeerder Vladimir Antonov vlugger tot het bedrijf worden toegelaten. Hij wacht nog altijd op toestemming van verschillende partijen om zijn geld in Saab te mogen steken.