Land Rover ook aan de achttraps automaat

AMSTERDAM - Moesten we een paar jaar geleden nog een beetje lachen om acht versnellingen, tegenwoordig wil iedereen een achtbak. Ook bij Land Rover doet de automatische transmissie met acht verzetten z’n intrede, als eerste bij de Range Rover Sport en Discovery.

Voor modeljaar 2012 voert Land Rover een aantal wijzigingen door voor de Discovery, maar de grootste verandering is de introductie van een achttraps automatische transmissie van ZF. Deze vervangt bij de dieselversies de zestraps automaat en zorgt voor een lager verbruik.

Bij de 211 pk sterke TDV6 daalt de CO2-uitstoot zodoende van 244 gram naar 224 gram per kilometer, in verbruikscijfers betekent dat dat er nu 8,5 liter diesel nodig is om 100 kilometer ver te komen, in plaats van 9,3.

De sterkere SDV6 zakt iets minder, van 244 naar 230 gram per kilometer (van 9,3 liter naar 8,8 liter per 100 kilometer) maar hij krijgt er wel wat pk’s bij. Voortaan levert de motor 256 pk, dat was 245.

Nieuwe transmissie

Naast een verbruiksverminderende werking is de nieuwe transmissie volgens Land Rover een stuk soepeler en sneller dan de bak die hij aflost. Naast de aanpassingen aan de aandrijflijn zijn er voor het nieuwe modeljaar ook nog wat kleine wijzigingen op het gebied van uitrusting.

Zo is het standaard audiosysteem  voortaan voorzien van Bluetooth-functie, heeft het Harman/Kardon geluidssysteem nu 17 speakers en is er ‘Say What You See’-spraakbesturing beschikbaar.

Range Rover Sport

Ook de Range Rover Sport krijgt de beschikking over de achttraps automaat op de TDV6 motor, waarmee ook hier het verbruik wordt gereduceerd, van 9,2 naar 8,8 liter. Nieuw is de mogelijkheid om ook de sterkere SDV6 te bestellen in de Range Rover Sport, die ook in dat geval 256 pk levert.

Voor zowel de Discovery als de Sport blijft de Supercharged 5,0-liter V8 overigens ook beschikbaar, die kon nog wel even mee. Optisch wordt de Sport voorzien van een nieuwe grille en achterklep en ook in het interieur werden er wat details aangepast, zodat de Sport weer even meekan.

Tip de redactie