AMSTERDAM - De Russische bankier wil op termijn een deel van de Saab-productie weghalen uit Trollhättan en verplaatsen naar Letland.

De Russische bankier Vladimir Antonov wacht nog steeds op toestemming van de Europese Investeringsbank om zijn geld in Saab te mogen stoppen. Naar verluidt staat hij klaar met ruim 100 miljoen euro.

In een interview met de Letse zakenkrant Dienz Bizness vertelt hij dat hij plannen heeft om een deel van de Saab-productie weg te halen uit Trollhättan en te verplaatsen naar Letland. Hij heeft al terreinen in Riga en Liepaja op het oog als mogelijke locaties om fabrieken te bouwen.

De verplaatsing van de productie zal pas gebeuren als de capaciteit van Trollhättan, waar 200.000 auto’s per jaar kunnen worden gebouwd, volledig is benut. Ook benadrukt hij dat de ontwikkeling van Saabs altijd wel in Zweden zal worden gedaan.

Eva Srejber

De Europese Investeringsbank wacht om onduidelijke redenen al twee maanden met het geven van toestemming. Wellicht komt er schot in de zaak nu bij het EIB Eva Srejber, de verantwoordelijke voor de Saab-zaak, haar termijn er op heeft zitten en wordt vervangen door de Oostenrijker Wilhelm Molterer.

Ook General Motors heeft aangegeven de overgebleven Saab-aandelen aan Antonov te willen verkopen. Ook zou de Rus gisteren hebben gesproken met vertegenwoordigers van de Zweedse vakbonden. Enige officieel teken dat de instap van Antonov dichterbij is, wordt echter nog steeds niet gegeven.