AMSTERDAM - Porsche keert later dit decennium terug in de LMP1-klasse van Le Mans. We moeten nog wel drie jaar wachten tot we het merk uit Zuffenhausen weer kunnen verwelkomen in de koningsklasse van de legendarische race.

Porsche heeft deze jaren nodig, omdat het merk de raceauto helemaal nieuw ontwikkelt. De ingenieurs willen gebruikmaken van de kennis die ze hebben opgedaan met de RS Spyder.

Die was in de afgelopen edities succesvol in de LMP2-klasse van Le Mans. Ook de knowhow van de 911 GT3 Hybrid wil Porsche toepassen in z’n nieuwe raceauto.

Dit jaar waren Audi en Peugeot de meest prominente deelnemers in de LMP1-klasse. Aangezien Porsche ook binnen de Volkswagen Group opereert, wordt de toekomst van Audi in het Le Mans-kampioenschap enigszins onzeker. Concurrentie vanuit eigen huis is immers niet iets waar Porsche op zit te wachten.

Porsche heeft in totaal zestien keer de 24 uur van Le Mans op z’n naam geschreven. De laatste keer was in 1998 met de 911 GT1. De eerste overwinning dateert uit 1970, toen Hans Hermann en Richard Altwood met de 917 Kurzheck de overall overwinning binnensleepten.