AMSTERDAM - De regeringspartijen en de PVV gaan akkoord met de nieuwe autobelastingen. Daarbij wordt de vrijstelling naar CO2-uitstoot flink aangescherpt.

In de toekomst zal belastingvrijstelling alleen gelden voor auto’s die flink schoner zijn dan de belastingvrije of 14 procent bijtellingsauto’s van nu.

Vandaag zijn regeringspartijen VVD en CDA akkoord gegaan met de voorstellen van staatsecretaris Frans Weekers (VVD). Vanaf 2014 geldt de vrijstelling dus alleen voor auto’s die minder uitstoten dan 50 gram per kilometer.

Het wordt noodzakelijk die grens op te trekken omdat de huidige fiscale regeling voor zuinigere auto’s zeer populair is. Als de verkoop zo doorgaat, is binnenkort zestig procent van de auto’s van belasting vrijgesteld. In dat geval loopt de schatkist jaarlijks 900 miljoen euro mis.

Goedkoper

De oppositie had er vooral moeite mee dat in de nieuwe regeling veel zuinige auto’s duurder worden en vervuilende auto’s juist goedkoper. Weekers verdedigde die kritiek door te stellen dat voorheen is besloten de BPM af te schaffen en belasting te gaan heffen op basis van de CO2-uitstoot.