AMSTERDAM - De PVV wil de belastingvrijstelling voor klassieke auto’s weer in ere herstellen. Die regeling werd in 2008 bevroren op auto’s met bouwjaren tot 1986.

De PVV pleit vandaag in de Tweede Kamer voor een terugkeer van de belastingvrijstelling voor auto’s die ouder zijn dan 25 jaar. In 2008 werd die regeling plotseling bevroren op bouwjaar 1986. Voor auto’s die jonger zijn dan dat bouwjaar, moet altijd belasting worden afgedragen.

Bij het opheffen van de regeling werd ook meteen besloten de bijtelling youngtimers voortaan te heffen op basis van de nieuwprijs in plaats van de dagwaarde.

Tegen alle verwachtingen in kreeg Wouter van Embden van Autobelangen het voor elkaar die nieuwe regeling terug te draaien. Een terugkeer van de belastingvrijstelling van klassiekers ziet hij echter niet zitten.

“Autobelangen is er voorstander van dat iedereen betaalt voor de infrastructuur. De import van een auto uit 1986, die voorzien van een gastank en inzetten voor dagelijks gebruik, heeft natuurlijk niets met klassieker-rijden te maken.”

Van Embden vindt wel dat verzamelaars en liefhebbers een kans moeten hebben om belastingvrij in een auto van na 1986 te rijden. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bepaald jaarkilometrage of een regeling waarbij een auto een aantal dagen per jaar op de weg mag zijn. Want het is natuurlijk niet zo dat er na 1986 geen auto’s meer zijn gebouwd die klassieke waarde hebben.”