AMSTERDAM - De tijd dat zo'n beetje elke Ferrari rood was, lijkt achter ons te liggen. Het percentage rode Ferrari's daalt flink.

In het begin van de jaren ’90 was nog 85 procent van alle afgeleverde Ferrari’s voorzien van de Rosso Corsa-kleur. Tegenwoordig is dat nog maar 45 procent.

Rood is de huiskleur van Ferrari omdat het ooit nationale racekleur van Italië was. De moderne koper van een exoot als een Ferrari wil zijn auto zo veel mogelijk op zijn eigen smaak aanpassen.

Door nieuwe technieken zijn de moderne Ferrari’s leverbaar in welke kleur men maar wil. "Een klant kan een bijvoorbeeld een item leveren waar hij erg aan is gehecht. Daarvan wordt de kleur op de auto aangebracht."

Two-tone

Ferrari-rijders zijn vandaag de dag gecharmeerd van de two-tone-lakken. Die zijn geïnspireerd op de contrasterende kleurstellingen uit de jaren ’50. In 1957 werd de 250 GT bijvoorbeeld beroemd door zijn kleurstelling met een witte carrosserie en een groen dak.

Ferrari brengt zo'n two tone-lak in drie lagen aan en geeft een apart effect als de auto in het zonlicht staat. Tegenwoordig wordt tien procent van alle Ferrari’s geleverd in zo’n tweekleurenschema. In het begin van de jaren 2000 was dat nog één procent.