AMSTERDAM - Het duurt nog wel even voordat de Renaults Laguna en Espace worden afgelost. Een model dat de Vel Satis moet doen vergeten, is zelfs helemaal niet op de radar.

Bij Renault wordt op het moment gewerkt aan de opvolgers van de Laguna en de Espace. Die kunnen we niet verwachten voor het einde van 2014. Dat vertelt commercieel directeur Jérôme Stoll tegen de Franse krant Figaro. Op het moment doet Renault niet zulke goede zaken met zijn grote modellen. Van de Laguna werden vorig jaar 53.700 exemplaren verkocht. Van de Espace zelfs nog maar 17.000; die mpv loopt overigens mee sinds 2002.

Aanvankelijk had de nieuwe Espace al moeten verschijnen in 2010 of 2011. Tijdens de crisis is de ontwikkeling van die auto stopgezet. Inmiddels is men dus weer voorzichtig begonnen.

Dienstauto

Zelfs de Franse staat heeft gevraagd waarom er geen nieuw groot model wordt ontwikkeld. Zij gebruiken grote Renaults vaak als dienstauto. Momenteel heeft Renault wel de Latitude in de aanbieding, dat is een model boven de Laguna, maar uiteindelijk niets meer of minder dan een omgemerkt product van de Koreaanse Renault-dochter Samsung.

Intussen heeft PSA vrij spel. Peugeot heeft het druk met de 508 en bij Citroën is de DS-reeks behoorlijk aan het aanslaan. Renault onderzoekt of een zelfde strategie voor hen gaat werken. De modellen van PSA worden namelijk wereldwijd verkocht en op verschillende plekken in de wereld verkocht. Zo wordt bijvoorbeeld ook China voorzien van de grote Franse auto’s.