AMSTERDAM - Chrysler start in het eerste kwartaal van 2012 met de productie van de Amerikaanse versie van de Alfa Romeo Giulietta, die daar met de merknaam Dodge wordt verkocht.

Door de overname van Chrysler door Fiat moeten we in Europa wennen aan Italiaanse Amerikanen zoals de Fiat Freemont, Lancia Voyager en Thema. Maar omgekeerd is hetzelfde aan de hand.

De Amerikanen doen inmiddels hun best de Fiat 500 te accepteren en ‘onze’ Alfa Giulietta komt daar begin 2012 als Dodge op de markt. Die moet dan de Caliber doen vergeten.

Bij Chrysler in Amerika wordt in de tweede helft van dit jaar begonnen met de preproductie van het nieuwe kleine model van Dodge dat direct is afgeleid van de Alfa Romeo Giulietta. In het eerste kwartaal van 2012 moet dan de productie starten. Dat weet persbureau Bloomberg te melden.

Aandelen

Voor Fiat is de compacte Dodge een must, omdat het met de introductie van zuinige modellen, meer aandelen Chrysler mag kopen van de Amerikaanse staat.

Op het moment hebben de Italianen 52 procent van Chrysler in handen als er een zogeheten ’40 mpg’-auto bijkomt, mag er nog eens vijf procent worden aangekocht.

Veertig miles per gallon komt overeen met een verbruik van 5,8 liter op 100 km. De Giulietta van Dodge zou die waarde moeten halen.

Omgebouwd

Komende augustus wordt de Belvidere-fabriek in Illinois omgebouwd voor de productie van de Europese Dodge. Het model wordt geen één op één kopie van de Giulietta.

Eindverantwoordelijke voor het model wordt Ralph Gilles, hoofdontwerper van Chrysler. Hij vertelt dat de naam van de auto ook al is vastgelegd, maar wil nog niet zeggen hoe die gaat heten.