AMSTERDAM - Think, de Noorse fabrikant van elektrische auto’s heeft faillissement aangetekend. De hoge prijs van hun City en de grote stappen die de concurrentie maakt, hebben het merk de das omgedaan.

In thuisland Noorwegen heeft Think faillissement aangevraagd. De productie van de elektrische City, die plaats had bij Valmet in Finland, lag al stil sinds maart. Het is voor de vierde keer in het twintigjarig bestaan van Think dat het bedrijf failliet gaat. Ook nu wordt er weer gezocht naar een overnamekandidaat om een doorstart te maken. Het vakblad Automotive News weet te melden dat er ‘enkele miljoen’ nodig zijn om het bedrijf weer van de grond te krijgen.

De Nederlandse importeur Elmonet, een onderdeel van Autobinck, kan het verhaal bevestigen. “We moeten nu even afwachten wat er gebeurt,” zegt Richard Knoop, die verantwoordelijk is voor het merk. “We kunnen de huidige klanten gewoon blijven voorzien van onderdelen en service.” Het bedrijf heeft nog enkele Thinks op voorraad. Die worden aan de man gebracht middels huur- en short leaseconstructies.

Hoge prijs

“De concurrentie maakt elke dag wel stappen,” zegt Knoop. Voor een kleine fabrikant is dat moeilijk bij te houden. Ook de hoge prijs speelt de auto parten.” Een Think kost inmiddels nog 33.950 euro. Bij zijn komst in 2009 was dat nog 37.695 euro. Inmiddels zijn voor zo’n bedrag ook een Nissan Leaf of een i-MiEV/C-Zero/Ion te koop. Een Think City is 3,10 meter lang en haalt 110 km/u.

In 2010 werden nog slechts 1.043 Thinks verkocht. Daarvan gingen er 49 naar Nederland. Naar schatting rijden er in Nederland zo’n honderd exemplaren rond. In 2011 zijn tot nu toe ongeveer twintig stuks verkocht.

In 2008, toen de economische crisis de kop opstak, ging Think al langs het randje van de afgrond. Door de komst van nieuwe investeerders kon het bedrijf in de loop van 2009 de productie weer hervatten. Van 1999 tot januari 2003 viel Think onder de vleugels van Ford. Nadat het op eigen benen ging staan, heeft het bedrijf altijd gekwakkeld.