AMSTERDAM - Audi, BMW en Mercedes-Benz krijgen concurrentie: Jaguar komt met een sportauto onder de XK. Spyshots zijn daar het eerste concrete bewijs van.

Laat je niet misleiden door het XK-koetswerk: dit betreft een zogeheten mule. Jaguar gebruikt een gekrompen XK-koetswerk om de techniek van de nieuweling (codenaam XE) te testen. Als je de carrosserie goed bekijkt, is ook wel duidelijk dat deze auto beduidend kleiner is dan de XK.

Met de XE sportcoupé wil Jaguar de degens kruisen met auto’s als de Porsche Boxster, BMW Z4 en Mercedes-Benz SLK. Met een dergelijke auto kan Jaguar beduidend grotere aantallen maken dan met de grote XK.

Mysterie

Wat betreft motoriseringen rekenen we in ieder geval op de 2,0-liter viercilinder turbomotor met dik 200 pk. Er komt ongetwijfeld ook een sterkere variant met meer dan 300 pk, maar de motorisering voor die versie is nog een mysterie.

Dat we nu pas een mule van de Jaguar XE zien, betekent dat we nog wel een aantal jaar op de auto moeten wachten. Reken op een introductie op z’n vroegst in 2013, maar 2014 lijkt ons een stuk waarschijnlijker.