AMSTERDAM - We vreesden al dat BMW de M5 tot de IAA zou bewaren, maar de M-divisie kan de nieuweling niet zo lang voor zich houden.

Vandaar dat de auto al op het Goodwood Festival of Speed debuteert.

De M5 is niet het enige product van BMW dat deelneemt aan het beroemde evenement. Ook de M3 GTS en Z4 GT3 gaan de heuvel bestormen.

De klassieke 328 en brute M3 E30 DTM raceauto maken het vijftal exclusieve BMW’s compleet.

Krachtigste seriemodel

De nieuwe BMW M5 is het krachtigste seriemodel dat de M-divisie ooit heeft gemaakt. De 4,4-liter V8 Twinpower turbomotor heeft een vermogen van 560 pk en 680 Nm koppel. De sprint naar 100 km/h kost 4,4 seconden en de topsnelheid is –met het M Drivers Package- 305 km/h.

De BMW Z4 GT3 deed dit jaar al aan meerdere GT3-races mee, met diverse podiumplekken als gevolg. De 328 debuteerde al in 1936 tijdens de Eifelrennen. Er werden in vier jaar tijd 464 exemplaren gebouwd.

Jaren tachtig

De M3 Groep A DTM maakte in de jaren tachtig de racekampioenschappen onveilig. De M3 GTS tenslotte is een 450 pk sterke versie van de huidige M3 Coupé. De super-M3 komt slechts in een beperkte oplage op de markt.

Het Goodwood Festival of Speed vindt plaats van 1 tot en met 3 juli. Uiteraard maken ook vele zeldzame en spectaculaire auto’s van andere merken hun opwachting bij het Engelse evenement.