AMSTERDAM - Voor modeljaar 2012 voert Saab lichte wijzigingen door aan de 9-5. Het belangrijkste nieuws is dat de CO2-uitstoot wordt verminderd.

De Saab 9-5 loopt al weer een jaar mee. Voor modeljaar 2012 is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De productie daarvan begint in de herfst.

De belangrijkste verandering is de reductie van de CO2-uitstoot van gemiddeld 4,7 procent over het gehele programma. Dat komt mede door de invoering van een start/stop-systeem.

De lichtste diesel is de 2,0-liter met 160 pk die nu als sedan met handbak 125 gr/km uitstoot en als Estate 128 gr/km. Dat is te hoog voor 20 procent bijtelling, waarbij die grens op 116 gr/km ligt.

De vermindering van de uitstoot levert een kleine prijsverlaging op. De Biopower-versies worden 400 euro goedkoper en de versies met handbak worden 200 euro in prijs gereduceerd.

Uitrusting

Verder zijn er kleine wijzigingen aan de uitrusting. De Linear-uitvoering krijgt ‘metal’-afwerking op het dashboard, een zogeheten ‘one touch screen’ op het dashboard, koplampsproeiers en een infodisplay met kleur.

De Vector krijgt daar bovenop een bandenspanningscontrolesysteem en de Aero carbon accenten in het interieur en het high performance-onderstel van de 2,8-liter V6. Op de XWD-versies is een sportchassis voortaan standaard.

De sedan-versies hebben in ’t vervolg een achteruitrijcamera. Op de Vector en Aero is voor 1.900 euro adaptieve cruise control met Head Up Display te koop.

Een leerpakket kost op de Linear voortaan 1.600 euro; daarbij komen de elektrisch bedienbare voorstoelen te vervallen. De Vector heeft een zo’n leerpakket met sportstoelen voor 2.200 euro. Ook hier moeten die handmatig worden versteld.