AMSTERDAM - Lotus heeft het vizier op de toekomst gericht. Op de Autosalon van Parijs vorig jaar sloeg het merk ons om de oren met maar liefst 5 conceptcars. De Esprit komt als eerste en hoewel er nog geen meter mee te rijden is weet Lotus het zeker: Ferrari en McLaren kunnen wel inpakken.

Directeur van Lotus Dany Bahar verklapte tegenover AutoCar alvast dat de geheel nieuwe Esprit een ‘authentiekere’ rijbeleving zullen bieden dan de grote concurrentie, de 458 Italia van Ferrari en de MP4-12C van McLaren.

Volgens Bahar zal de Esprit “het karakter en de emotie” bieden die de tegenstrevers moeten ontberen. Het chassis is in ieder geval zo goed als af, in november zullen de eerste prototypes de weg op worden gestuurd.

Nieuw blok

Verder lichtte Bahar een tipjes van de sluier op over de techniek aan boord van de Esprit. Als eerste zal de sportwagen gebruik gaan maken van Lotus’ geheel nieuwe V8, die vermogens tot 570 pk moet kunnen leveren. Het geheel nieuwe blok is 80 kg lichter en 40 procent kleiner dan de V8 van Toyota die oorspronkelijk voor de Esprit gebruikt zou worden.

Ook wordt gekeken in hoeverre het uit de Formule 1 afkomstig KERS systeem toegepast kan worden op een straatauto.

Circuitauto

Over de meer als circuitauto’s bedoelde modellen Exige en 2-Eleven hoeven we ons geen zorgen te maken. Bahar verzekerde AutoCar dat die modellen “er altijd zullen blijven”.

Welke kant het met die modellen opgaat is nog niet zeker, maar volgens de Lotus baas wordt er alles aan gedaan om de volgende generatie nog beter te laten presteren dan nu al het geval is. Als de prestaties maar half zo mooi zijn als de woorden van Bahar hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken.