AMSTERDAM - Eerder vanochtend knalden de pk’s je tegemoet in de vorm van de nieuwe BMW M5, nu doen we het rustiger aan met een minstens zo belangrijke primeur voor de gewone man: de gloednieuwe Yaris!

Het betreft helaas wel een op de Japanse leest geschoeide onthulling. Dat betekent twee foto’s en minimale informatie. We zien een auto die sterk lijkt op de Yaris Hybrid Concept (foto 3) van de Autosalon van Genève.

Wel krijgen we voor het eerst het interieur te zien. Volgens Toyota koppelt de Yaris ‘inventiviteit aan rijdynamiek, kwaliteit, een royale standaarduitrusting en het gebruik van hoogwaardige materialen’.

Over de aandrijftechniek wil Toyota niets zeggen, maar wij verwachten op het gebied van conventionele motoren geen schokkende wijzigingen. Dat betekent keuze uit een 1,3-liter benzinemotor met 100 pk en een 90 pk sterke, 1,4-liter turbodiesel.

Hybride

Het grote nieuws is de komst van een hybride Yaris. Die neemt het vooral op tegen de Honda Jazz Hybrid, maar natuurlijk ook de zuinige turbodiesels in het B-segment. Die Yaris Hybrid komt in 2012, de gewone Yaris komt nog dit jaar. Op 13 juli maakt Toyota de prijzen bekend.