AMSTERDAM - In Italië is de nieuwe Lancia Ypsilon in de harten gesloten. Nog voordat de auto in de showroom staat, zijn al flink wat orders geschreven.

Traditiegetrouw wordt in Italië het overgrote deel van de productie van Lancia verkocht. Op elke straathoek kom je daar wel een Ypsilon tegen, in elk ander land is dat helaas wel anders.

Ook de nieuwe kleine Lancia wordt in zijn thuisland in de harten gesloten. Voor de nieuwe vijfdeurs zijn al vijfduizend orders getekend, en dat terwijl het nieuwe model pas volgend weekeinde bij de dealers wordt gepresenteerd.

Voor het nieuwe Lancia-Chrysler-dealernetwerk in Italië is dat een enorme opsteker. Het betekent veel verkeer in de showrooms, waar mensen dus ook met de Chrysler-producten kunnen kennismaken.

Fiat 500

De Italianen beschouwen de Ypsilon als een alternatief voor de eveneens zeer succesvolle Fiat 500. Beide auto’s worden overigens in Polen gebouwd.

De oude Lancia Ypsilon (foto 3) komt uit de Termini Imerese-fabriek op Sicilië. De productie van dat model stopt binnenkort en dat betekent het einde van die Fiat-fabriek.

Voorlopig ziet het er naar uit dat dit het einde is van die vestiging, al zou het Chinese merk DR oren hebben naar de Siciliaanse fabriek.