AMSTERDAM - Ongeveer negen maanden na de introductie van de tweede generatie Alhambra, voegt Seat twee nieuwe versies toe aan het leveringsprogramma. Het gaat om een lichtere versie van de tweeliter TDI, én een 4WD-variant.

Het gamma is inmiddels uitgebreid naar onderen met een lichtere versie van de 2.0 TDI dieselmotor. Deze machine met common-rail techniek heeft een vermogen van 85kW/115 pk bij 4.200 toeren per minuut, en een maximum trekkracht van 280 Newtonmeter bij 1.750 toeren per minuut.

Elke Alhambra 2.0 TDI 115 pk E-Ecomotive heeft een handgeschakelde zesversnellingsbak en stop/startsysteem aan boord.

De topsnelheid van de lichtst gemotoriseerde fullsize Seat MPV ligt op 183 kilometer per uur, de sprint van nul naar honderd duurt minimaal 12,6 seconden, het gecombineerde brandstofverbruik komt volgens Seat uit op 5,5 liter per honderd kilometer, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 143 gram per kilometer en een energielabel A, maar geen gereduceerde bijtelling. De Alhambra 2.0 TDI 115 pk E-Ecomotive staat per direct in de prijslijsten vanaf 37.700 euro.

Vierwielaandrijving

Net als de nieuwe Sharan van Volkswagen is zustermodel Alhambra voortaan ook leverbaar met vierwielaandrijving. De Alhambra 4WD heeft in ons land altijd de tweeliter TDI diesel met 103 kW ofwel 140 pk in z’n neus.

Om het brandstofverbruik binnen de perken te houden, is het aandrijfsysteem gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Hiermee accelereert de Alhambra 4WD in 11,4 seconden vanuit stilstand naar honderd kilometer per uur, terwijl een topsnelheid van 191 kilometer per uur tot de mogelijkheden behoort.

6,0 liter

Volgens Seat blijft het verbruik van de vierwielaangedreven Alhambra steken op 6,0 liter diesel per 100 kilometer, wat gelijk staat aan een CO2-uitstoot van 158 gram per kilometer. Ook hier is een stop/startsysteem aanwezig, net als een SCR-katalysator om de schadelijke uitlaatstoffen na te behandelen.

Seat levert de Alhambra 4WD als vijf- of zevenzitter in de Style-uitvoering. De versie met vijf zitplaatsen kost met minimaal € 44.500 zomaar 2.800 euro meer dan de gelijk uitgeruste uitvoering met louter voorwielaandrijving. Ook de Alhambra 4WD is per direct leverbaar.