AMSTERDAM - De volgende generatie Nissan Qashqai wordt geheel in Engeland ontworpen, ontwikkeld en gebouwd.

Nissan in Sunderland doet goede zaken met de Nissan Qashqai. Nog deze maand wordt de productie verwacht van het miljoenste exemplaar van het goudhaantje van Nissan.

Daarmee is het de meestverkochte in Engeland gebouwde auto. Tachtig procent van de productie is bestemd voor de export naar 97 landen.

Zesduizend banen

Afgelopen week bracht Renault-Nissan-baas Carlos Ghosn een bezoek aan Downing Street 10. Hij bracht goed nieuws mee voor Minister-President David Cameron. De volgende generatie van de Nissan Qashqai wordt namelijk helemaal in Engeland ontworpen, ontwikkeld en gebouwd.

Daarmee is een bedrag gemoeid van 215 miljoen pond. Voor de Engelsen betekent dit dat er zesduizend banen zeker worden gesteld. Die zijn namelijk direct en indirect verbonden met de Qashqai.

Relatie

Daarmee houdt het nog niet op met de relatie tussen Groot-Brittannië en Nissan. In Sunderland wordt nog eens dik 470 miljoen pond geïnvesteerd voor de productie van de Leaf, die daar vanaf 2013 van de band moet rollen.

Met die investering wordt ook de fabriek gebouwd waarmee in Engeland vanaf volgend jaar lithium-ion batterijen worden gemaakt voor de elektrische modellen van Renault en Nissan.