AMSTERDAM - De derde generatie van de Mercedes-Benz M-klasse staat te trappelen. Hier hebben we de belangrijkste informatie voor je. ‘Efficiency’, ‘zuiniger’ en ‘kleiner’ zijn de steekwoorden bij de nieuwe SUV, zoveel is meteen duidelijk.

Mercedes claimt namelijk dat de nieuwe M-klasse gemiddeld 25 procent minder brandstof verbruikt vergeleken bij het huidige model.

Vaandeldrager op het gebied van lage uitstoot en zuinig rijden is de ML 250 Bluetec 4MATIC, die een gemiddeld verbruik van 6,0 liter per honderd kilometer en een CO2-uitstoot van 158 gram per kilometer laat noteren.

Met een volle tank moet die auto 1.500 kilometer ver kunnen komen, zeker niet slecht voor zo’n mastodont met vierwielaandrijving!

Bluetec

Mercedes levert in de M-klasse twee volledig nieuwe Bluetec diesels en een nieuwe benzinemotor die luistert naar de naam Bluedirect. In de ML 250 Bluetec heeft de drieliter V6 diesel van het vorige model plaats gemaakt voor de viercilinder die we al kennen uit onder meer de S-klasse. Deze ML voldoet aan de eisen voor Euro6.

De grootste winst in efficiëntie heeft Mercedes voor elkaar gekregen door het gebruik van TWAS (twin-wire-arc-spraying), een coating op de cilinderwanden die de interne wrijving sterk terugdringt en zodoende drie procent in verbruik scheelt. De 204 pk en 500 Nm sterke ML 250 Bluetec is even krachtig als de 300 CDI die hij vervangt, terwijl hij 2,4 liter diesel per honderd kilometer minder verlangt.

Derde generatie

De benzinemotor in de ML 350 profiteert van de derde generatie directe inspuiting met piëzo-injectoren die de brandstof onder druk van 200 bar in de cilinders spuiten. Vergeleken met de vorige ML 350 stijgt het vermogen van 272 naar 306 pk, het koppel van 350 naar 370 Nm, terwijl het verbruik daalt van 11,4 naar 8,5 liter per 100 kilometer.

De CO2 uitstoot van de vorige ML 350 was 266 gram per kilometer, de nieuwe stoot met 199 gram flink minder uit. Tijdens de presentatie van de nieuwe ML zagen we ook nog een versie met de 408 pk en 600 Nm sterke 4,6-liter V8 biturbo staan.

In de Verenigde Staten komt die sowieso in de showrooms, maar Mercedes kan nog niet zeggen of hij ook bij ons op de markt komt. Op termijn kunnen ook wij overigens wel gewoon rekenen op een AMG-versie, die de geblazen 5,5-liter V8 onder de kap heeft.

Volop assistenten

In de strijd tegen hoge uitstoot rust Mercedes elke M-klasse standaard uit met een stop/startsysteem, gekoppeld aan de vernieuwde (want zuiniger gemaakte) 7G-Tronic Plus automatische transmissie.

Verder doen aandrijfassen met verlaagde frictie, elektrische stuurbekrachtiging en banden met lage rolweerstand hun duit in het zakje, terwijl onderdelen als de oliepomp en de aircocompressor alleen in actie komen als het echt nodig is.

Systemen

Ook op technologisch gebied loopt de nieuwe ML er weer helemaal fris bij. Vooral voor het rijden op en naast de weg kunnen kopers heel wat systemen aanvinken, zoals luchtvering, adaptieve dempers en het Active Curve System, dat de auto in bochten zo horizontaal mogelijk houdt.

Op veiligheidsgebied staan naast een standaard actieve motorkap onder meer Attention Assist, Intelligent Light Assist, een nachtzichtassistent, Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist en Speed Limit Assist op de lijst.