AMSTERDAM - Transmissieproducent ZF heeft een negentraps automaat klaar die is geschikt voor kleine auto’s.

ZF heeft een negentraps automatische versnellingsbak klaar die is geschikt voor auto’s met een dwarsgeplaatste motor. Die bouw komen we vaak tegen bij compacte auto’s.

Dat betekent dus dat er binnenkort kleine auto’s op de markt komen met deze versnellingsbak. De bouw van de bak is zeer compact; dat is nodig om dat er bij dit soort auto’s doorgaans weinig ruimte is voor de transmissie.

Volgens ZF is de 9HP-transmissie opgewassen tegen een maximale trekkracht van 280 tot 480 Nm en kan hij zorgen voor een brandstofbesparing van zestien procent ten opzichte van een zestraps automaat. Door de kleine stapjes die de transmissie kan nemen, kan een motor in een kleiner toerengebied werken dat bijvoorbeeld bij een zestraps.

Omdat de transmissie versnellingen kan overslaan en de schakelpunten en de dynamiek daarvan zich aanpast aan de rijstijl, heeft hij een sportieve inslag. Verder is het mogelijk de automaat te gebruiken voor auto’s met 4WD. Een aankoppelbaar systeem stuurt dan alleen kracht naar de achterwielen als dat echt nodig is. Op die manier wordt negen procent brandstof gespaard.

Ook is de versnellingsbak geschikt voor het gebruik van een start/stop-systeem en kan hij worden gekoppeld aan een hybride-systeem.