AMSTERDAM - Saab heeft weer problemen met toeleveranciers en heeft de productie voorlopig gestopt. Wanneer die weer wordt opgestart, is niet duidelijk.

Saab verspreidt vandaag een persbericht waarin wordt bevestigd dat de productie voorlopig weer is stilgezet wegens een gebrek aan onderdelen.

Tijdens het herstarten van de productie, na een stilstand van zeven weken op 27 mei, werd al verteld dat er misschien wat hobbels zouden zijn met de levering van onderdelen.

“We hebben wereldwijd een paar duizend onderdelenleveranciers. Met elke daarvan moeten we nieuwe afspraken maken. Veel bedrijven zijn buiten Europa gevestigd en het bouwen van voorraad kost natuurlijk tijd,” vertelt Victor Muller.

Geldproblemen

Woordvoerster Gunilla Gustavs vertelt aan persbureau Reuters dat er nog steeds geldproblemen zijn binnen het bedrijf.

De Europese Investeringsbank is namelijk nog steeds niet over de brug gekomen met de 30 miljoen euro die nodig was om in eerste instantie de productie te herstellen. Bovendien wordt nog steeds gewacht op toestemming voor de komst van Vladimir Antonov.

Net als Victor Muller doet zij geen uitspraken over het herstarten van de productie: “Het is moeilijk daarover een voorspelling te doen.”

In het bericht van Saab staat dat de ‘komende dagen’ onderhandelingen worden gevoerd met de toeleveranciers. Saab beweert 10.000 orders in portefeuille te hebben. Dat is inclusief de 9-4X, die niet in Trollhättan wordt gebouwd.