TROLLHATTAN - Saab legt de productie in het Zweedse Trollhättan opnieuw stil. Dat heeft het bedrijf, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, donderdag bekendgemaakt.

Dinsdag en woensdag lag de productie ook al stil. Een woordvoerder van Saab kon niet aangeven wanneer de productie wordt hervat. ''Het is een complexe zaak om een stabiele instroom van onderdelen te bewerkstelligen.''

Saab heeft wereldwijd circa 3500 toeleveranciers, waarvan er 800 direct betrokken zijn bij de productie. ''Met de overgrote meerderheid daarvan hebben we een akkoord bereikt. Daarom konden we de productie op 27 mei hervatten'', aldus de woordvoerder.

Saab doet er volgens de woordvoerder alles aan om nieuwe financiering binnen te krijgen. ''Zoals eerder bekendgemaakt praten we met de Europese Investeringsbank en zijn we bezig met de verkoop van vastgoed om dat vervolgens te huren.

Goedkeuring

Daarnaast is het wachten op goedkeuring voor de overeenkomst met Pang Da. We denken dat over twee maanden te krijgen.''

De woordvoerder zei dat Saab ook aan andere financieringsmogelijkheden werkt, maar wilde daarover geen details verstrekken.

In april en mei lag de fabriek zeven weken stil omdat er geen onderdelen werden geleverd. Saab verwacht de onderhandelingen op korte termijn te kunnen afronden.

Goede uitkomst

Topman Victor Muller heeft vertrouwen in de goede uitkomst van de onderhandelingen, maar ''het is niet uitgesloten dat we in de nabije toekomst verstoringen hebben van de productie''. Muller zegt over bijna 10.000 orders voor Saabs te beschikken.

Beleggers waren niet blij met de aanhoudende productieproblemen. Het aandeel Spyker Cars, dat op 15 juni wordt omgedoopt in Swedish Automobile, verloor 2 procent.