AMSTERDAM - Fiat heeft zijn aandeel in Chrysler verhoogd tot 52 procent. Dat doel bereikt Marchionne eerder dan verwacht. Nu is de verwachting dat de Italianen volledig eigenaar van Chrysler willen worden.

De Amerikaanse regering heeft zijn aandelen in Chrysler verkocht aan Fiat.

Daarmee heeft het Italiaanse concern 52 procent van de aandelen in handen. Aanvankelijk heeft Fiat-topman Marchionne aangegeven voor het einde van het jaar 51 procent van de aandelen in handen te willen hebben – maar dat ging dus vlugger dan verwacht.

Een kredietfonds van de vakbond United Auto Workers heeft 45,7 procent van de Chrysler-aandelen in handen. De verwachting is dat Fiat op het vinkentouw gaat zitten zodra die in 2013 mogen worden verkocht.

Geen haast

“We hebben het recht een deel van die aandelen te kopen. We kunnen op z’n vroegst rond de helft van 2012 gaan praten over de overname,” vertelt hij bij persbureau Reuters. Erg veel haast om meer aandelen te kopen, is er echter niet. Wel is er al een optie genomen op het pakket van de vakbond.

De vlugge uitbreiding naar een meerderheidsaandeel werd mogelijk omdat de Amerikaanse overheid voor 500 miljoen dollar de laatste zes procent van de aandelen in Chrysler verkocht. Verder heeft Fiat een oogje op het Canadese Chrysler-aandeel: Marchionne heeft al 125 miljoen dollar geboden voor de 1,7 procent die bij de Canadese staat ligt.