AMSTERDAM - Volkswagen heeft vanmiddag op het jaarlijkse GTI-feest aan de Oostenrijkse Wörthersee twee heuse wereldprimeurs onthuld.

Ten overstaan van zo'n 200.000 fans heeft Volkswagen vanmiddag twee studiemodellen onthuld. Aan de Oostenrijkse Wörthersee, op het dertigste Wörthersee GTI Treffen, ging het doek van de Golf cabriolet GTI en de Golf cabriolet.

De GTI heeft net als het bestaande model 210 pk, de R biedt daar ruim overheen met 270 pk en vierwielaandrijving. Prestaties zullen wat lager liggen dan die van de dichte versies, omdat de cabriolet een kleine driehonderd kilo meer mee moet zeulen dan de driedeurs.

Maar daar hoeven we ons voorlopig helaas geen zorgen om te maken; beide auto's zijn studiemodellen. Een woordvoerder van Volkswagen vertelt ons dat er op dit moment geen plannen zijn deze modellen in productie te nemen.

Niet uitsluiten

Maar uitsluiten doet hij het evenmin: "We nemen ze mee naar toekomstige autoshows om de meningen van het publiek te peilen. Afhankelijk daarvan zou het zomaar kunnen gebeuren dat ze in productie gaan."

Als de reacties van het publiek hier maatgevend zijn, komt dat wel snor. Maar omdat de biertap hier om 11 uur onder de brandende zon al als een gemaal stond te pompen, moet VW daar maar niet blind op varen.