AMSTERDAM - De Nederlandse importeur van Opel is zeer verheugd met de belastingplannen die vandaag bekend zijn geworden. Zoals het er nu naar uitziet is de Ampera sowieso tot 2015 goed voor 0 procent fiscale bijtelling. En daar zijn Nederlanders gek op.

Iedereen weet nog goed hoe het met de Prius stormliep toen die auto goed bleek voor een bijtelling van 14 procent. Staat de Opel Ampera nu hetzelfde te wachten?

De auto wordt zo rond het einde van dit jaar leverbaar en stoot volgens de huidige normen 49 gram CO2 per kilometer uit. Daarmee wordt hij volgens de plannen van staatssecretaris Frans Weekers goed voor een fiscale bijtelling van 0 procent en complete vrijstelling van MRB en BPM tot minimaal 2015.

Inderdaad, voor deze lease-auto ga je geen bijtelling betalen als je hem privé rijdt. Dat geldt op dit moment alleen voor zero emission auto's zoals EV's. Maar een Ampera is door zijn range-extender natuurlijk een stuk praktischer dan een elektrische auto.

Erg blij

 "Uiteraard zijn we erg blij met de voorstellen van de staatssecretaris", laat Jeroen Maas, woordvoerder van Opel Nederland weten.

"Het is nog onduidelijk hoeveel Ampera's wij de komende jaren krijgen toegewezen, maar wij gaan dit nieuws uiteraard meteen doorgeven aan de fabriek, want er liggen nu goede mogelijkheden voor deze auto.

"Nederland was al gepland als een soort voorloopland voor deze auto, dat wordt nu alleen maar versterkt. Goed dat de Nederlandse overheid dit soort nieuwe doorbraak technologieën stimuleert. Zo forceer je toch een doorbraak. Wij hopen dat onze Ampera-dealers klaar zijn voor wat komen gaat."