AMSTERDAM - De regelgeving voor de stimulering van zuinige auto’s gaat op de schop. Zo gaan vanaf 1 juli 2012 de grenzen van de CO2-uitstoot waardoor auto’s in aanmerking komen voor 14 of 20 procent bijtelling bij zakelijk gebruik omlaag.

Benzine-auto’s die minder dan 140 gram CO2 per kilometer uitstoten, en diesels die onder de 116 gram per kilometer zitten komen in aanmerking voor 20 procent bijtelling.

Benzineversies die onder de 110 gram CO2/km en diesels die minder dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten vallen in de 14 procentbijtellingscategorie en zijn BPM- en wegenbelastingvrij. De vrijstelling van MRB blijft tot 2014 bestaan, een jaar langer dan beloofd.

Vanaf 1 juli 2012 past Den Haag de grenzen zoals die er nu zijn aanpassen. Een diesel die nu nog 95 gram CO2 per kilometer uitstoot zal over iets meer dan een jaar niet meer in aanmerking komen voor fiscale voordelen (14 procent bijtelling).

Strenger

Een jaar later zal de grens weer strenger worden, en opnieuw met enkele grammen omlaag gaan. Daardoor zullen er steeds minder auto’s voor in aanmerking komen. Overigens geldt dit ook voor de 20 grams bijtelling-grenzen.

Nieuw is echter de regeling dat auto’s die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten te rijden zijn met nul procent bijtelling. Modellen als de Opel Ampera zullen hiervan profiteren. Deze regeling gaat al 1 januari 2012 in. In 2014 komt er een geheel nieuwe regelgeving.