AMSTERDAM - Saab en Pang Da kruipen nog dichter bij elkaar op schoot. Na een bestelling van 1.300 Saabs voor China, bestelt Pang Da nog eens 630 exemplaren.

De deal tussen Saab en het Chinese Pang Da bestaat uit drie trappen: de eerste is inmiddels in gang.

Dat gaat over een bestelling van 1.300 Saabs ter waarde van 30 miljoen euro voor de Chinese markt. Onder meer met dat geld is afgelopen vrijdag de productie herstart.

Nu is de tweede trap aangekondigd. Pang Da bestelt nog eens 630 Saabs. Daarmee is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro. Die afspraak is gemaakt na het fabrieksbezoek van de Chinezen. Het geld wordt deze week verwacht en de levering van de auto’s start in de herfst.

Omgedoopt

Het derde onderdeel van de deal met Pang Da is de aankoop van een kwart van de aandelen in Spyker Cars. Dat wordt binnenkort omgedoopt tot Swedish Automobiles omdat de sportwagentak wordt afgestoten naar Vladimir Antonov.

Voordat Pang Da aandeelhouder kan worden, moet de Chinese overheid eerst zijn goedkeuring geven. Daarbij worden nog de nodige hobbels verwacht. Als de aankoop doorgaat, kunnen op termijn Saabs in China worden geproduceerd.