LEIDSCHENDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse automobilisten is naar eigen zeggen het afgelopen jaar minimaal één keer vermoeid achter het stuur gekropen.

Dat blijkt uit een rapport (pdf) dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag gepubliceerd heeft.

Een kwart zegt zelfs minimaal één maal zo vermoeid te zijn geweest dat hij moeite had de ogen open te houden. Bijna een op de twintig ondervraagden is zelfs een keer achter het stuur in slaap gevallen.

De SWOV heeft geen vergelijkingsmateriaal met eerdere jaren, omdat vermoeidheid onder Nederlandse autorijders voor het eerst op deze manier is onderzocht.

Airco

De vermoeide automobilisten zeggen de slaap te verdrijven door bijvoorbeeld de airco aan te doen of een raam open te zetten (54 procent), de cd-speler of radio harder te zetten (46 procent) of een gesprek met een medepassagier te beginnen (53 procent).

Slechts een kwart van de respondenten vraagt een andere inzittende van de auto het stuur over te nemen, als hij of zij zich vermoeid voelt.

Buitenland

De resultaten van het onderzoek naar Nederlandse autorijders verschilt weinig met resultaten in het buitenland, stelt een zegsman. Ook in andere landen speelt het probleem van vermoeidheid achter het stuur.

De overheid signaleerde het probleem al eerder en lanceerde twee jaar geleden de campagne ‘Word geen slaaprijder’. Volgens de SWOV speelt vermoeidheid jaarlijks een rol in 10 tot 15 procent van de ernstige verkeersongevallen. De kans op een ongeluk is sowieso vier maal zo groot als een bestuurder moe is.

Het onderzoek suggereert verder dat bij vrachtwagenchauffeurs mannen met overgewicht een verhoogd risico lopen om achter het stuur in slaap te vallen. De SWOV adviseert werkgevers in deze sector ook hun rijders te stimuleren iets meer aan sport te gaan doen.

De woordvoerder beklemtoont echter dat deze constateringen over vrachtwagenchauffeurs niet wetenschappelijk zijn, omdat daarvoor te weinig truckers aan het onderzoek hebben meegedaan.