RAAMSDONKSVEER - De Japanse autofabrikant Toyota roept de allereerste generatie Toyota Prius terug naar de garage in verband met een mogelijk probleem aan de stuurbekrachtiging. Het gaat om een wereldwijde terugroepactie, aldus een woordvoerder van Toyota Nederland.

Wereldwijd gaat het om ruim 50.000 voertuigen, in Nederland om iets minder dan 500 stuks.

Volgens Toyota is er in Amerika in één geval een probleem ontstaan met de stuurbekrachtiging, in Europa zijn daar nog geen meldingen van.

Toyota wordt sinds september 2009 geplaagd door grootschalige terugroepacties, waarbij het in sommige gevallen om miljoenen auto's ging die terugmoesten.

Nederlanders

Dit keer betreft het de allereerste Toyota Full Hybrid Prius-modellen, die vanaf 1997 tot 2003 zijn gebouwd. In Nederland kochten volgens de fabrikant 483 Nederlanders een auto van dat type. ''En vrijwel al die auto's rijden nog steeds'', aldus Toyota.

Eigenaren worden opgeroepen met hun auto langs de garage te gaan zodat daar een aanpassing aan het stuurwiel gedaan kan worden.

Bij het ene geval in de VS waarbij de stuurbekrachtiging niet meer optimaal functioneerde, is volgens Toyota wel sprake geweest van abnormaal gebruik van het stuur.

Vloermatten

Er moesten al eerder Toyota's terug naar de garage voor de stuurbekrachtiging en andere problemen. De eerste grote terugroepactie had te maken met vloermatten die achter het gaspedaal konden blijven hangen. Dat probleem speelde alleen met modellen die alleen in de VS werden verkocht.