Quattro GmbH bemoeit zich met Audi Q5

AMSTERDAM - Een mysterieuze Audi Q5 is door een fotograaf op de foto gezet. Het gaat om een zeer sportieve uitvoering die trekjes vertoont van auto's uit de serie van de Quattro GmbH.

Audi geeft tegenstrijdige signalen af met dit prototype.

Het HN-nummerbord duidt er op dat dit een heus product van Quattro GmbH is, de elitedivisie van Audi die ook verantwoordelijk is voor onder meer de R8 en de RS-modellen.

Maar RS-modellen hebben traditioneel twee ovale uitlaatpijpen, en deze Q5 heeft er vier.

Mysterie

Daardoor is de motorisering een mysterie. De Q5 deelt techniek met de Audi A4 en de A5. Daardoor zal de motorisering van deze top-Q5 ongetwijfeld uit die auto’s komen.

Als het de motor uit de S4/S5 is, betekent dit een 3.0 TFSI. Dat lijkt ons de meest waarschijnlijke optie.

Als men in het geheugen graaft, dan ziet de autoliefhebber dat Audi in 2010 waarschijnlijk al een belangrijke aanwijzing gaf voor de specificaties van deze super-Q5.

Uitlaatpijpen

Toen was er namelijk bij het GTI-event aan de Oostenrijkse Wörthersee de Q5 Custom Concept (foto 5), een Q5 met 3.0 TFSI van 408 pk onder de kap. Dat zou ook de vier uitlaatpijpen van dit prototype verklaren, want de S4 en S5 met de 3.0 TFSI hebben er ook vier.

Wanneer de Q5 RS op de markt komt, is nog niet bekend.

De onlangs gespotte RS4 had overigens ook vier uitlaatpijpen en dus is het mogelijk dat Audi ook in die auto een opgevoerde 3.0 TFSI lepelt. De 4,2-liter V8 zou dan voorbehouden blijven aan de RS5.

Lees meer over:
Tip de redactie