MG Rover-bazen gediskwalificeerd als directeur

AMSTERDAM - Ondanks dat het viertal voormalige directeuren van MG Rover vindt dat het geen schuld heeft aan het faillissement van het bedrijf, gaan ze toch akkoord met een afspraak waarin ze beloven de komende jaren geen directeursfunctie meer te bekleden.

Peter Beale, Nick Stephenson, John Edwards en John Towers staan in Groot-Brittannië inmiddels bekend als de Phoenix Four.

Het viertal kocht onder de naam Phoenix Venture Holdings in 2000 MG Rover voor tien pond van BMW. In 2005 ging het bedrijf failliet, maar toch lukte het de directeuren om zichzelf veertig miljoen pond uit te betalen in salarissen en pensioenen.

Door de sluiting van het bedrijf in Longbridge gingen zesduizend banen verloren en bleef MG Rover met een schuld staan van 1,3 miljard pond.

Zelfverrijking

Na een lang onderzoek naar het reilen en zeilen rond het faillissement door het ‘Department of Business, Innovations en Skills’, zijn de vier akkoord er mee akkoord gegaan dat ze over een periode van drie tot zes jaar geen directiefunctie zullen bekleden.

De mannen accepteren daarentegen de beschuldigingen over zelfverrijking en mismanagement niet.

Ondergang

“Ze hebben al eerder aangegeven geen bedrijf meer te willen leiden in dit land,” aldus één van de onderzoekers tegen de BBC. “Vandaar dat ze gemakkelijk akkoord gingen. Ze benadrukken echter dat ze niets gedaan hebben dat de beschuldigingen rechtvaardigt. Alle onderzoeken die we hebben gedaan naar de ondergang van MG Rover hebben niets anders opgeleverd dan een heleboel heel hoge rekeningen.”

Richard Burton, Labour politicus van het gebied waarin Longbridge ligt, zegt dat de vrijwillige straf van de Phoenix Four weinig troost zal bieden aan de ontslagen MG Rover-werknemers. “We krijgen de banen er niet mee terug. De ex-bazen hadden beter een deel van hun fortuin kunnen stoppen in het hulpfonds dat voor de getroffen werknemers is opgericht.”

Tip de redactie