AMSTERDAM - De ergste recessie mag dan wel voorbij zijn, nu zorgt Moeder Natuur voor grote problemen in de auto-industrie. Na de tsunami in Japan zijn het nu de jaarlijkse tornado’s in de Verenigde Staten die voor grote problemen zorgen.

De tornado’s in de Verenigde Staten hebben de productie van autofabrieken in de staat Alabama stilgelegd. Het gaat om fabrieken van Mercedes-Benz en Toyota. In Tuscaloosa bevindt zich een fabriek van Mercedes-Benz, waar het merk onder meer de R-, GL- en ML-klasse bouwt.

De anderhalve kilometer brede tornado beschadigde de Mercedes-fabriek. Bovendien kunnen toeleveranciers momenteel het bedrijf niet bereiken, waardoor de productie stil ligt.

Toyota

In de plaats Huntsville, ook in Alabama, kampt ook Toyota met de gevolgen van de tornado’s. De fabriek produceert V6- en V8-motoren voor de Sequoia SUV en Tundra en Tacoma pick-ups. Door stroomuitval ligt de productie in ieder geval dit weekend nog stil.

Honda en Hyundai, die ook fabrieken in de regio hebben, meldden dat ze geen problemen ondervinden van de allesvernietigende tornado's.

De gevolgen van de tornado’s in de Verenigde Staten strekken echter veel verder dan alleen materiële schade. Momenteel zijn er al 215 doden geteld, waarvan alleen al 131 in Alabama. Het is goed mogelijk dat deze aantallen nog stijgen, omdat er wellicht nog slachtoffers onder het puin liggen.