AMSTERDAM - Bij Saab staat de productielijn al drie weken stil en het ziet er niet naar uit dat de fabriek binnenkort weer gaat draaien. De 3.700 medewerkers van de Saab-fabriek in Trollhättan hebben vandaag te horen gekregen dat een herstart van de productie er voorlopig nog niet in zit.

Sinds drie weken is het oorverdovend stil in de fabriek. Saab heeft dringend een financiële injectie nodig, anders ziet het er somber uit.

De productie werd gestaakt nadat verschillende onderdelenleveranciers hun toevoer stopten wegens betalingsproblemen van Saab.

Om aan geld te komen, wil Saab het onroerend goed verkopen aan de Russische bankier Vladimir Antonov. Daarop kan het automerk die gebouwen terugleasen. Met zo’n constructie komt er 30,4 miljoen euro vrij.

De Europese Investeringsbank ligt daarbij dwars. Bij die organisatie staat nog een schuld open en bovendien worden strenge eisen gesteld aan de inmenging van Antonov.

Spyker

De Rus was aandeelhouder bij Spyker Cars toen dit Nederlandse bedrijf Saab wilde overnemen van General Motors. Omdat de hij volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten beschikte over crimineel geld, moest hij eerst zijn positie bij Spyker opgeven voordat de overname tot stand kon komen. De beschuldigingen uit de VS zijn overigens nooit bewezen.

Volgens een woordvoerder van Antonov in Zweden veranderen de eisen van de EIB steeds en zijn ze bovendien zeer hard. Het is dus nog maar zeer de vraag of Antonov toestemming krijgt om zich te mengen in de Saab-zaak.

Vorig jaar nam Spyker Cars, onder leiding van Victor Muller, Saab over. Sinds die tijd zijn er nog maar 32.000 auto’s gemaakt in Trollhättan. Het doel was om in 2010 50.000 Saabs te bouwen. Als oorzaak van het tekort wordt gezegd dat het meer moeite heeft gekost dan gedacht om de fabriek na de sluiting door GM weer volledig in bedrijf te brengen.