AMSTERDAM - Net toen we dachten van de vele speciale edities van de huidige Porsches 911 af te zijn, krijgen we er nog één voor de kiezen. En wat voor één: de Porsche 911 GT3 RS 4.0, met de motor van een echte racewagen.

Het gonsde al een tijdje, maar Porsche hield de kaken stijf op elkaar. En dat doet men nog steeds: officieel kan de woordvoerster van Porsche Nederland niets zeggen over de Porsche 911 GT3 RS 4.0.

Wij weten wel beter. Deze uitgelekte foto’s laten zien dat er wel degelijk nóg een speciale versie van de huidige generatie Porsche 911 aankomt, die nog een stapje verder gaat waar de GT3 RS ophoudt.

De 4.0 is een straatversie van de Porsche 911 RSR, de raceauto waarmee diverse teams onder andere de 24 Uur van Le Mans rijden.

Rolkooi

Achterin ligt dezelfde 4.0-liter grote, 500 pk sterke platte zescilinder met dry-sump smering. In het interieur zien we een rolkooi en racestoelen, evenals gewichtsbesparende maatregelen zoals het ontbreken van fatsoenlijke portiergrepen en een navigatiesysteem.

Aan de buitenkant valt vooral de racespoiler op de achterkant op, net zoals de speciale striping om te benadrukken dat het om de 4.0-versie van de GT3 RS gaat.

Naar verluidt bouwt Porsche vijfhonderd exemplaren van deze über-911 (hoewel de GT2 RS ‘m waarschijnlijk nog wel te snel af is).