AMSTERDAM - We hebben er weer een sportwagenfabrikant bij, en wel van Nederlandse bodem: Isis, een merk dat een Saker racewagen ombouwt tot een luxere sportieveling voor de weg.

Tijdens de AutoRAI 2011 was de Isis AM01 al te zien. Het nieuws dat er opvolger geschikt voor serieproductie komt, is reden genoeg om er eens goed in te duiken.

“Vier jaar terug ontdekte ik dat de rijeigenschappen van de Saker GT fantastisch zijn”, memoreert Anton van Nunen, algemeen directeur van Isis. “Daar moesten we gewoon een straatauto van maken, dus zijn we daar toen al snel mee begonnen. Nu is het prototype, de AM01, af.”

Carrosserie

De meest in het oog springende wijziging is de carrosserie. De voor- en achterzijde van de auto zijn compleet anders dan die van de Saker GT. “Alleen de deuren zijn nog origineel”, stelt Van Nunen. Daarnaast is de AM01 uitgerust met een overzichtelijker dashboard, een passagiersstoel, alcantara bekleding en binnenverlichting, zaken die de Saker ontbeert.

Motorisch zijn de twee wel gelijk: achterin huist een tweeliter viercilinder boxermotor van Subaru, die mede door een turbo 275 pk en 350 Nm levert. Dankzij het gewicht van 850 kilogram in 4,2 seconden van nul tot honderd gaat. De topsnelheid ligt op 260 kilometer per uur.

Stap verder

De AM01 geldt vooral als een studie, met de AM02 wil Van Nunen, samen met technisch directeur Max Alting Siberg, een stap verder gaan. “400 tot 600 pk en een luxer interieur,” verklapt Van Nunen. “Waarbij in plaats van glasvezel, zoals de AM01, ook gebruik gemaakt kan worden van koolstofvezel of aluminium.” Het plan is om tien exemplaren van de AM02 te bouwen, wanneer is alleen nog niet duidelijk.