TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota verwacht dat de wereldwijde productie in november of december weer volledig is hersteld van de natuurrampen in Japan. Dat heeft Toyota vrijdag gezegd.

Door de aardbeving en de tsunami werd de toelevering van onderdelen onderbroken waardoor de productie afnam.

Het concern legde fabrieken in Japan tijdelijk stil en in Europa, Azië en de Verenigde Staten ging de capaciteit omlaag.

Veel belangrijke toeleveranciers van Toyota zijn gevestigd in het noordoosten van Japan dat werd getroffen door de rampen.

Defect

Vrijdag werd ook bekend dat de autofabrikant in de Verenigde Staten 308.000 terreinwagens terugroept naar de garage vanwege een defect aan de sensoren van de airbags.

Het gaat om 214.000 RAV4's en 94.000 Highlanders uit de bouwjaren 2007 en 2008. De sensoren kunnen haperen en zonder aanleiding de airbags aan de zijkant en de veiligheidsgordel activeren.

Toyota heeft een aantal meldingen gekregen van lichte verwondingen waaronder een persoon die een snee in de hand kreeg door een veiligheidsgordel. Het probleem doet zich alleen voor op de Amerikaanse markt, aldus Toyota.