AMSTERDAM - Bij Porsche weten ze als geen ander wat fijnslijperij inhoudt. Het ultieme voorbeeld is natuurlijk de continu evoluerende 911, maar ook bij de Cayenne en de Panamera doet Porsche dit.

De Porsche Cayenne Diesel heeft voortaan 5 pk meer tot z’n beschikking. De 3,0-liter V6 turbodiesel levert zodoende 245 pk. Het verbruik is 7,2 l/100 km en de CO2-uitstoot 189 k/km.

De sprint naar 100 km/h kost 7,6 seconden (0,2 seconden minder dan voorheen) en de topsnelheid steeg met 2 km/h naar 220 km/h.

De vernieuwde diesel weegt in totaal 20 kilogram minder, waardoor het totale gewicht afgenomen is naar 2.080 kilogram. De nieuwe vanafprijs van de Cayenne is 82.300 euro.

Geoptimaliseerd

Porsche heeft ook de Hybrid Manager van de Cayenne S Hybrid geoptimaliseerd. Onder de juiste omstandigheden gebruikt de auto zijn milieusparende elektrische aandrijving nu zelfs al bij de koude start. Dat was voorheen alleen mogelijk als de auto op bedrijfstemperatuur was.

Aan de andere kant van het gamma is er nu een powerkit voor de Cayenne Turbo beschikbaar. Wie deze installeert, ziet het vermogen met 40 pk stijgen naar 540 pk.

Het koppel neemt toe naar 750 Nm. De sprint naar 100 km/h kost 4,6 seconden en de topsnelheid is 281 km/h. Het verbruik is 11,5 l/100 km en de CO2-uitstoot per kilometer is 270 gram.

Panamera

Kopers van een Panamera hebben eveneens keuze uit meer opties. Vanaf komende herfst levert Porsche het Lane Change Assist-systeem, dat al leverbaar is op de Cayenne, ook op de Panamera.

Het houdt de achter- en de zijkant van de auto, evenals de dode hoek, in de gaten en waarschuwt de bestuurder als deze een ander voertuig over het hoofd dreigt te zien. Het systeem werkt bij snelheden tussen 30 en 250 km/h. De bestuurder kan Lane Change Assist met een knop in het portier activeren.

De Porsche Exclusive-lijn van de Panamera is uitgebreid met zwarte Bi-xenonkoplampen voorzien van het Porsche Dynamic Light System (PDLS) en een nieuwe sportuitlaat. Een andere noviteit is de optie 'wireless internet'. Vanaf juni 2011 kunnen inzittenden van de Panamera draadloos op internet surfen. De vanafprijs van deze Porsche is 105.298 euro.