AMSTERDAM - Volkswagen heeft zijn nieuwe Beetle officieel onthuld. De auto is ten opzichte van zijn voorganger flink gegroeid.

Mede omdat hij op het platform van de Jetta in plaats van dat van de Golf IV komt te staan, neemt de lengte met 15 centimeter toe naar 4,28 meter.

Tegelijkertijd is de Beetle 1,47 meter hoog, 12 millimeter minder dan de New Beetle. Dit zorgt er voor dat de nieuweling een beduidend sportiever uiterlijk heeft dan het oude model.

Motoren

De Beetle krijgt een 1.2 TSI met 105 pk als basismotor. Daarna is er een 1.4 TSI Twincharge benzinemotor met 160 pk. De versie met zeventraps DSG profiteert van 20 procent bijtelling, net als de 1.2 TSI. De topmotorisering is de 2.0 TSI met 200 pk, die een topsnelheid van 225 km/h mogelijk maakt. De 1.4 TSI en 2.0 TSI profiteren van een achterspoiler en het elektrische XDS-differentieel. Bij de diesels zijn er twee mogelijkheden: een 1.6 TDI met 105 pk en een 2.0 TDI met 140 pk. De 1.6 TDI profiteert ook van 20 procent bijtelling.

De Beetle gaat met z’n tijd mee en dus komen er voorzieningen uit de 21e eeuw beschikbaar voor de excentrieke Volkswagen. We noemen een panoramadak, bi-xenon koplampen met led-dagrijverlichting, een Fender audiosysteem, speciale navigatiesystemen en keyless entry. Er komen drie uitrustingsniveaus: Beetle, Design en Sport.

Volkswagen onthult de Beetle maandag tegelijkertijd in New York, Berlijn en Sjanghai. Op 19 april beleeft de auto vervolgens zijn showdebuut in Sjanghai, een dag later is New York aan de beurt. In het laatste kwartaal van 2011 verschijnt de Beetle bij de Nederlandse dealers.