AMSTERDAM - Dit jaar komt er een landelijk netwerk van 25 snellaadstations in Nederland. Elektrische auto’s kunnen daar binnen een halfuur volledig worden opgeladen.

Op diverse locaties in onze land kan binnenkort iedereen zijn elektrische auto opladen.

Onder andere bij BP-tankstations, wegrestaurants en Nissan-dealers kunnen bestuurders dit jaar nog terecht om snel stroom toe te dienen aan hun auto.

“Deze zomer verschijnen de eerste tien, de rest komt daar voor de jaarwisseling nog bij,” vertelt Kim Taylor, woordvoerster van The New Motion, de initiatiefnemer en coördinator van het project.

Speciale laadpas

Om af te kunnen rekenen voor het gebruik van zo’n laadstation is wel een speciale laadpas nodig. “Er moet nog een prijs per kilowattuur worden vastgesteld,” licht Taylor toe. “Ga ervan uit dat het volledig opladen van een elektrische auto ongeveer acht euro per keer kost.”

Binnen een halfuur heeft een elektrische auto weer een volle accu, maar de bestuurder kan er ook voor kiezen zijn wagen maar voor een deel op te laden. De kosten voor het aanleggen van een laadstation liggen tussen de vijftigduizend en honderdduizend euro, afhankelijk van of er één of twee laadpalen aanwezig zijn.