AMSTERDAM - Audi heeft z’n familie SUV’s officieel uitgebreid met de Q3. Met de nieuweling wil het merk de aanval openen op auto’s als de BMW X1 en de Volkswagen Tiguan.

De Audi Q3 is 4,39 meter lang, 1,83 meter breed en 1,60 meter hoog. De bagageruimte heeft een inhoud van 460 liter. Met neergeklapte achterbank is dit 1.365 liter. Alle Q3’s hebben de beschikking over vierwielaandrijving.

De basis-Q3 weegt desondanks minder dan 1.500 kilogram, mede door het gebruik van aluminium voor motorkap en kofferklep. Audi wijst er op dat de Q3 door z’n bodemspeling van 17 centimeter ook daadwerkelijk presteert in het ruige terrein.

Er zijn bij de introductie drie motoren beschikbaar. Twee daarvan zijn benzinemotoren, beide met een cilinderinhoud van twee liter. De eenvoudigste 2.0 TFSI heeft een 170 pk sterke motor onder de kap. Schakelen gaat met de hand via de zesbak.

De sterkere variant heeft een vermogen van 211 pk en standaard een S-Tronic transmissie. De sprint naar 100 km/h kost 6,9 seconden en de topsnelheid is 230 km/h.

Prijs op X1-niveau

Er is in de eerste instantie één diesel: een 2.0 TDI met een vermogen van 177 pk. Ook hier gaat schakelen via S-Tronic. Het gemiddeld verbruik is 5,2 liter per 100 kilometer. In een later stadium volgt een 140 pk sterke 2.0 TDI met handbak en voorwielaandrijving.

Binnenin biedt Audi vijf thema’s aan: zwart, grijs, beige en twee tinten bruin. Audi Drive Select, het systeem waarmee de bestuurder controle heeft over de gasrespons en de besturing, is voor alle versies beschikbaar. Andere opties zijn een Bose Surround systeem met veertien speakers, groter lichtmetaal met diameter van 17 tot 19 inch, een panoramadak en Audi Connect, dat toegang tot het internet verschaft.

Audi presenteert de Q3 op 19 april tijdens de persdag van de Sjanghai Auto Show aan het grote publiek. In de zomer komt de auto bij ons op de markt. De Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar in Duitsland is de vanafprijs 29.900 euro. Daarmee zit-ie precies in het vaarwater van de BMW X1.